Smält brie med kaneliga äpplen

Smält brie med kaneliga äpplen

Nu blir det krämigt deluxe. Smält salt brie möter söta kaneliga äpplen och så lite knaper från valnötterna. Fram med kexen och vinet. Klara färdiga njut!

Det här är inget exakt-på-grammet-recept. Lite känsla och instinkt är bästa kryddan.

Du behöver

  • 1 st Brie av valfri storlek
  • 1-2 äpplen
  • Ca 50-100 g Smör
  • Farinsocker
  • Kanel
  • Vinäger (vitvin, äppelcider eller rosé)
  • Valnötter
  • Fikon (frivilligt)
  • Olja
  • Honung

Gör så här

  • Sätt ugnen på 220 grader över- och undervärme.
  • Blanda valnötterna med olja och honung.
  • Skär fikonet i klyftor och blanda med lite honung.
  • Sedan tar du fram en plåt och klär med bakplåtspapper.
  • Ta av pappret från brieosten, var försiktig så det inte blir några hål när osten kan rinna ut.
  • Lägg sedan osten, valnötter och fikonen på plåten och skjutsa in i ugnen. Valnötterna kanske blir klara allra först och då får du ta ut dom med en sked.
  • Låt stå till osen är ca 60-70 grader innertemp. eller ca 15 min.
  • Under tiden skivar du äpplena och smälter smör i en panna. Ha ner äppelskivorna och dutta över lite vinäger, 2-3 tsk. Höfta på ganska rejält med farinsocker och kanel och låt sedan puttra ett tag. Vänd på skivorna och låt gå tills dom är gosiga och mjuka men ändå håller ihop bra.
  • Sedan toppar du osten med äppelskivorna, fikonen och smular över de rostade valnötter. Skynda och njut!
Tillbaka till blogg