
Höstens krämiga kantarellpasta med brynt smör och valnötter
Share
Mustiga grytor och äppelpaj i all ära men min favorit bland höstiga rätter är ändå kantarellpastan. Krämigt, nötigt, skogigt, mm. Och en sista suck av sommaren från det vita vinet.
Så här gör jag min variant
Du behöver
- 300 g Kantareller
- 400 g Pasta, kanske papardelle
- 75 g Smör
- Olja till stekning
- 3 dl Grädde
- 1,5 dl Vitt vin
- 1 msk fond av valfri smak
- 1 liten Lök
- 3 Vitlöksklyftor
- 1,5 dl Valnötter
- 1 dl Parmesan
- 3 msk Persilja
- Salt & Peppar
Pastan
- Koka upp rikligt med pastavatten.
- När det kokar har du i massor av salt och sedan pastan och koka ca 1 min kortare tid än vad det står på förpackningen.
- När pastan är klar är förhoppningsvis såsen också klar om inte häller du av pastan men spar lite pastavatten
Såsen
- Om inte kantarellerna är noga borstade så börja med det innan du steker dom i lite olja i en panna på lite varmare är medel.
- Hacka lök och vitlök och ha ner ihop med kantarellerna när dom har fått puttra ut lite vätska och fått lite lätt färg. Salta.
- Ta fram en till panna och torrosta valnötterna.
- Använd förslagsvis samma panna till att bryna smöret.
- När löken blivit mjuk och fått lite färg har du i vinet, grädden samt fonden och låter småputtra på lägre värme i ca 5 min.
- Hacka persilja, riv parmesan. Rör ner i såsen och ha även ner det brynta smöret. Salta och peppra rejält.
- Dags att tillsätta pastan, rör runt och tillsätt ev. 1 dl pastavatten.
- Servera med mera parmesan, persilja och de rostade valnötterna.