
Recept: Bakad fetaoströra med rostade tomater
Share
Efter att jag gjorde det här rätten för första gången var jag fast. Den är beroendeframkallande enkel och vacker. Och god! Salt och söt och passar som eget element i en rätt om man vill ha bara lite pasta, potatis eller matvete till. Annars utgör den ett perfekt tillbehör till grillat eller som rätt på ett plockbord. You decide. Men jag decide att du måste testa den. Pronto!
Bakad fetaoströra med rostade tomater
Du behöver
- Fetaost (2-3 st förpackningar)
- Olivolja (ca 0,5 dl, hur mycket gillar du?)
- Citron (1 brukar räcka)
- Cocktailtomater, gärna på kvist (1-2 förpackningar)
- Basilika (några blad)
- Creme fraiche eller yoghurt av lite tjockare slag (ca 1 dl)
Så här gör du
Jag tänker inte jobba med exakta mått och angivelser här, för det är inte så jag lagar mat. Och alla gör lite olika ändå, så utgå från receptet med ta lite fria tyglar.
- Häll lite olivolja i botten på en ugnsfast form och lägg fetaosten på. Tillsätt ytterligare olivolja, det ska bli rejält gojsigt. Svartpeppra och pressa citronsaft efter tycke och smak. Skjuts in i ugnen på 225 grader över/undervärme tills fetaosten får en gyllene färg.
- Gör likadant med tomaterna. Ugnsfast form, mycket olja och peppar och citron efter smak. In i ugnen tills de blivit lite säckiga och småbrända.
- När du tagit ut fetaosten är det dags att lyfta upp osten mosa ner den i en bunke. Tillsätt sedan den varma olivoljan och creme fraiche/yoghurt och stavmixa tills du gillar konsistensen. Tillsätt gärna lite olivolja från tomatplåten som ger god smak. Och extra citron om du vill. Citronzest är också gott att riva i.
- Häll över i ett vackert fat (kanske det här) och lägg på tomaterna. Häll över lite extra olivolja från plåtarna och toppa med basilikaskal.
- Svårare än så är det inte. Smaklig!