
Recept: Nattjäst focaccia med rosmarin
Share
Ljuva focaccia, hur skulle jag kunna få nog av dig? Du passar ju till allt. Du är ju så salt. Och mjuk och bubblig och god!
Slut på serenad och dags för recept. Den här degen ska jäsa över natten och ger därför ännu större bubblor och mindre smak av jäst. Om du vill kan du jäsa den i kylskåp upp till 72 timmar och då du! Då får du stora bubblor. Brödet på bilden är jäst i 12 timmar.
Nattjäst focaccia med rosmarin
Du behöver
- 510 g mjöl (jag använder siktat dinkel)
- 10 g salt
- 8 g torrjäst
- 450 g vatten
- Olivolja
Så här gör du
Dag 1
- Det här är enkelt! Ställ bunken på vågen (hoppas du har en digital) och nollställ. Sedan häller du i mjölet, nollställ. På med saltet, nollställ. Jästen och rör runt.
- Nollställ igen och häll över vattnet. Sedan är det bara att röra med en slev tills det precis går ihop.
- Häll över olivolja så allt får ett tunt lager, det är viktigt, så degen inte torkar under jäsningen.
- Täck med lock eller plastfolie och skjutsa in i kylen över natten. Mellan 12 och 72 timmar vill den jäsa.
Dag 2
- Ta fram en ugnsform och täck botten med ett tunt lager olivolja innan du häller över degen. Täck igen och låt jäsa 2-4 timmar till.
- Sätt ugnen på 220 grader, jag brukar köra varmluft.
- Nu är det dags att trycka ner fingrarna i den här ljuvliga degen och göra fina gropar. Först häller du över lite mer olivolja och om du vill ha rosmarin strösslar du över det. Sedan är det bara att sätta igång. Så många gropar du vill, men var rädd om bubblorna!
- Toppa med flingsalt och låt ugnen göra jobbet i ca 25 minuter, eller tills brödet fått den färg du vill ha.